160924-161001 Hummerbostrand 2016


”Lördagen före hummerpremiären började hummerfebern ge sig till känna i Hummerbostrand med omnejd. Båtar och redskap förbereddes för fullt i de bohuslänska hamnarna. På Havets hus i Lysekil arrangerades hummerhelg. Och
hos hummertineleverantören Carapax i Lysekil var det högsäsong. Dagen före hummerpremiären i Hummerbostrand var en somrig söndag med hamnarna fulla av förberedelser. Hummerpremiären, måndag 26 september 2016, avlöpte i skönt milt sensommarväder, med frånlandsvind som under dagen vred sig och blev västlig för att sedan bli svag och åter komma från land. Det var lite sjögång ute vid Skägga, Soteskär och Sotehuvud men det gick ändå bra att ta sig längst ut till de mest väderutsatta platserna. Första ”fiskedagen” 2016, tisdag 27 september, var det svag landvind och mycket goda fiskeförhållanden på morgonen. Lite dimma kom runt 09-tiden men den drog snart förbi. Efter lunch började det blåsa lite grann. Hummerfångsterna var ganska blygsamma, men det blev mycket krabba. 20 000 kronor kostade årets premiärhummer på Göteborgs fiskauktion när den inköptes av Pontus Johansson, fiskhandlare i Billdal söder om Göteborg. Hummerhonan på 0,96 kilo landades av ett fiskefartyg med hemmahamn Rönnäng på Tjörn. Onsdag 28 september var det milt väder men det blåste ganska friskt och hummerfångsterna var blygsamma. Torsdag 29 september kom första höststormen, hummerfångsterna fortsatt blygsamma. Fredagen 30 september var också blåsig, även om vindarna int nådde stormstyrka. Hummerfångsterna ökade. Lördagen 1 oktober var en dag späckad med aktiviteter. Hummersafari, höstmarknad, ridtävling, hummersupéer och oktoberfest i Hummerbostrand med omnejd.”

From Hummerbostrand 2016, posted by Marcus Bertilsson on 9/24/2016 (95 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2